Entry facade elevation

Project Overview

The new Ian Ross building provides a link between the two existing department buildings of the Faculty of Engineering and Information Technology, housing a new faculty office, and additional research, teaching and office spaces for both departments. Four large chimney stacks over the central core of the main roof signal the environmental aspects of this project as the Ian Ross Building maximises passive environmental systems as a means of providing occupant thermal comfort. New walls are either insulated double brick or reverse veneer for a stable internal environment and minimised heat/coolth loading.

A narrow floor plate allows deep penetration of day light into internal spaces with clerestory windows where additional light is required. Ventilation chimney stacks also double as light wells drawing light deep into the building. A hydronic slab heating system that is suitable for future integration with solar hot water collection has been installed to heat the building during winter. Slab heating is a storage heating system that utilises the mass of the building to dispense heat to the space.  The system has been zoned to take into consideration usage patterns, internal loads and conduction loads on each space.  Any solar heat gain is distributed throughout the building using the water with a reduction on energy consumption of 40-45% and a reduction in installed boiler capacity of 40%.

Two natural ventilation networks exist within the Ian Ross building – a fully automated system and a manually operated system, as well as a night purge function that has been incorporated and will operate during the high temperature summer periods to purge stored heat from the building overnight.

In 2001 the building won the RAIA ACT chapter Sustainable Architecture award and the National MBA Energy Efficiency Award.

Sculpture: “Fusion” by Geoffrey Bartlett

Images: Ben Wrigley