External walkway linking to existing buildings on site

Project Overview

The ‘Shrimp’ building is an extension to an existing building on the Australian National University (ANU) campus in order to house the Sensitive High Resolution Ion Microprobe (SHRIMP) which is used for in-situ analysis of geological materials. The project was completed in 2007, for the Research School of Earth Sciences and comprises a series of offices, labs, meeting spaces and amenities on the first floor and an additional space for the 2 additional SHRIMP machines adjacent to the existing SHRIMP machine on the ground floor. A new bridge link to the adjacent Jaeger building alleviates disabled access issues for the first floor of the new extension.

Numerous sustainable design principles were integral to the realisation of the SHRIMP extension and they include:

  • Passive solar orientation
  • Thermal mass in the form of insulated double brick wall construction on the ground floor and reverse veneer brick construction to the first floor
  • Low energy light fittings and appliances
  • Ceiling fans
  • Natural ventilation through the use of building orientation, openable clerestory windows and louvres for air flow
  • Natural daylight to interior spaces via a narrow building floor plate
  • High levels of insulation
  • Hydronic in-slab heating – heat recovery is used from the condenser units required in the SHRIMP labs to heat the water that is then transferred to the upper floor slab
  • Water efficient fittings and fixtures
  • Double glazed windows – large areas of double glazed windows, including highlight clerestory windows have been positioned to the south to maximise indirect light into the building
  • Building Management System for night time ventilation, particularly during summer months

The palette of materials used on the SHRIMP building extension were chosen to minimise building maintenance. Externally, the structure and cladding are predominantly steel, powdercoated or galvanised, to reduce the need for external painting and on the ground floor, the walls are double brick. All steelwork is recyclable and able to be disassembled, and all windows are aluminium with double glazing.

Images: Ben Wrigley